Tip na skvělý oběd

Rajská hovězí pečeně, houskový knedlík. A co říká o "rajské" naše moudrá Wikipedie? Rajská omáčka či rajská je celosvětově rozšířená omáčka, typická i pro českou kuchyni, která se připravuje z rajčat jako hlavní suroviny, jež současně tvoří i hlavní vůni a chuť jídla.

První doložitelné informace o rajčatových omáčkách se objevují v Itálii, kde se objevují v 18. století v neapolské kuchyni. První kuchařku Il Cuoco Galante, kde najdeme recepty na několik rajčatových omáček, vydal v Neapoli v roce 1773 Vincenzo Corrado. Jednalo se o omáčky podávané samostatně k hlavním chodům jakožto dochucovadla (z dnešního pohledu se tedy jednalo spíše o něco jako dip, kečup). Rajská omáčka jako součást hlavního pokrmu se pak objevuje v kuchařské knize L'Apicio moderno, vydané římským kuchařem Francescem Leonardim v roce 1790. K většímu rozšíření rajčatových omáček v Evropě pak dochází až ve 30. letech 19. století a pokrmy se často označují přívlastkem al sugo.

V Česku se podává nejčastěji s houskovým knedlíkem nebo těstovinami, ale občas se konzumuje pouze s pečivem. Obsahuje často plátek hovězího masa, je vařená s plněným paprikovým luskem, ale v levnější variantě může být použita například i sekaná.

Tradičně se vaří z protlaku, díky kterému získá typicky sytě červenou barvu. Mohou se však použít i čerstvá rajčata, která se musí důkladně rozvařit a následně prolisovat, nebo konzervované rajské pyré. Pro zahuštění vznikající omáčky se využívá bramborový škrob nebo častěji hladká mouka, především v podobě jíšky. Pro zvýraznění chuti se používá aromatické koření jako nové koření, kuličky černého pepře, bobkový list, tymián, celá skořice.


Dnešní menu

Hrachová polévka s krutony

1) Kuřecí nugetky na zeleninovém salátku, bylinkový dip

2) Rajská hovězí pečeně, houskový knedlík

3) Smažené rybí filé, bramborová kaše

4) Plněná vepřová panenka sušenými rajčaty, bramborové dukátky 


Přejeme hezký den


Penzion & Drink Club Restaurant

Bratří Štefanů 1129/44

Hradec Králové 500 03


Restaurace a bar:

Tomáš Jirků +420 605 463 936


Ubytování:

Jiří Zadrobílek +420 602 336 724

24 zobrazení

Provozovatel:

Restaurace

ADZAPA s.r.o.

Bratří Štefanů  807/36,

Slezské Předměstí,

500 03 Hradec Králové

IČ:28828216

Ubytování

ADZAPA s.r.o.

Bratří Štefanů  807/36,

Slezské Předměstí,

500 03 Hradec Králové

IČ:28828216

Následujte nás
  • White Twitter Icon
  • White Facebook Icon

Provoz restaurace

Pondělí 

Úterý

Středa

Čtvrtek

Pátek

Sobota

Neděle

14:00 - 23:00

09:00 - 23:00

09:00 - 23:00

09:00 - 23:00

09:00 - 23:00

11:00 - 23:00

ZAVÍRACÍ DEN

Provoz kuchyně

Pondělí 

Úterý

Středa

Čtvrtek

Pátek

Sobota

Neděle

ZAVÍRACÍ DEN

10:30 - 21:00

10:30 - 21:00

10:30 - 21:00

10:30 - 22:30

11:00 - 22:30

ZAVÍRACÍ DEN

Ubytování:
Jiří Zadrobílek
+420 602 336 724

jizapa@seznam.cz

Restaurace a bar:

ADZAPA s.r.o.

Bratří Štefanů  1129/44,

Slezské Předměstí,

500 03 Hradec Králové

IČ:28828216

lo.png

© 2019 Penzion & Drink Club Restaurant