Oslavte s námi čas masopustu 11. až 17. února

Nastává období masopustu, které je tradičně spjaté se sváteční zabijačkou a hostinou. I u nás tomu letos nebude jinak. Srdečně Vás zveme k posezení, dobrému jídlu a pití.


A co říká naše moudrá Wikipedie o masopustu?

Masopust, a zvláště několik posledních dní tohoto období (fašank, fašanky, končiny, bláznivé dny, konec masopustu), byl pro lidi v minulosti oficiálním svátkem hodování, během kterého bylo třeba se dosyta najíst. Pak následoval dlouhý čtyřicetidenní půst. V době masopustu se na královském dvoře konaly hostiny, ve městech tancovačky, na vesnici vepřové hody. Těm, kdo se slávy nezúčastnil, se posílala bohatá výslužka, kdysi na Moravě zvaná „šperky“ a v Čechách „zabijačka“. Výslužka většinou obsahovala ostatky, huspeninu, klobásy, jelítka, jitrnice, ovar, škvarky.


Masopust končil v noci před Popeleční středou, kdy ponocný zatroubil na roh a rychtář všechny vyzval k rozchodu. Druhý den (na Popeleční středu) naposledy se konzumovaly mastné rohlíky s kávou nebo mlékem, dopoledne ještě byla povolena kořalka. Oběd však už byl přísně postní, což většinou bývala čočka s vajíčkem, sýr, chléb, vařená krupice, pečené brambory.

Masopust v Česku v jednotlivých regionech

V některých regionech (Chodsko, Doudlebsko, Hlinecko, Strání aj.) je součástí oslav obřadní průvod masek, který obchází s muzikou vesnice. Tento akt konají zvlášť vypravené skupiny lidí ve specifickém ustrojení a se specifickým chováním, mající dlouhou tradici. Mnohde se vybírá do košíku kořalka, vejce, slanina, koblihy[8] nebo Boží milosti[9]. Ty jsou později společně konzumovány v hospodě během večerní zábavy.

V některých obchůzkách se dostává do ústřední role tanec, především obřadní tance mladíků, zvaných ve Strání „pod šable“. Podobně tančí u každého domu na Uherskobrodsku „bobkovníci“, na Hlinecku „Turci“. Při večerní zábavě se konají další obřadní tance, například „na len“, „na konopě“, „žabská“ apod. V mnoha dalších lokalitách se koná obchůzka bez těchto obřadních prvků a je tak již jen prezentací masek a formou venkovské (eventuálně i městské) lidové zábavy, která se váže k určitému datu.

Zachoval se kronikářský záznam, že český král Vladislav II. k sobě pozval měšťany a slavil s nimi po tři dny masopust. Součástí programu byl pochodňový zpěv.[10] V roce 2010 byly Masopustní průvody s maskami na Hlineckuzapsány na Listinu světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO.


Jídelní lístek vepřových hodů

11.2. – 17.2. 2019


200g Světlá tlačenka s cibulí a octem, chléb 79,- Kč

200g Tmavá tlačenka s cibulí a octem, chléb 79,- Kč

250g Světlá a tmavá tlačenka s cibulí a octem. Chléb 99,- Kč

3 dcl Ovarová polévka s kroupami 49,- Kč

3 dcl Zabijačková polévka 49,- Kč

1 ks Pečená jitrnička s křenem a hořčicí, chléb 89,- Kč

1 ks Pečené jelítko s křenem a hořčicí, chléb 89,- Kč

1 ks Pečená jitrnička a 1 ks pečené jelítko s křenem a hořčicí 109,- Kč

250g Ovar s hořčicí a křenem, chléb 99,- Kč

150g Zabijačkový guláš, chléb 129,- Kč

1 ks Pečená jitrnička, jihočeská lepenice 119,- Kč

1 ks Pečené jelítko, jihočeská lepenice 119,- Kč

150g Pečené kroupy, jihočeská lepenice 119,- Kč

1 ks Pečená jitrnička a 1 ks pečené jelítko, jihočeská lepenice 139,- Kč

150g Vepřové výpečky, domácí bramborový knedlík, zelí 149,- Kč

150g Smažený vepřový řízek, vařené brambory, kyselá okurka 159,- Kč


Nezapomeňte na rezervaci. Můžete také využít možnosti se u nás výhodně ubytovat a užít si tak svou oslavu masopustu bez omezení, které s sebou nese transport do domoviny :-)


Penzion & Drink Club Restaurant

Bratří Štefanů 1129/44

Hradec Králové 500 03


Restaurace a bar:

Tomáš Jirků +420 605 463 936


Ubytování:

Jiří Zadrobílek +420 602 336 724



Provozovatel:

Restaurace

ADZAPA s.r.o.

Bratří Štefanů  807/36,

Slezské Předměstí,

500 03 Hradec Králové

IČ:28828216

Ubytování

ADZAPA s.r.o.

Bratří Štefanů  807/36,

Slezské Předměstí,

500 03 Hradec Králové

IČ:28828216

Následujte nás
  • White Twitter Icon
  • White Facebook Icon

Provoz restaurace

Pondělí 

Úterý

Středa

Čtvrtek

Pátek

Sobota

Neděle

14:00 - 23:00

09:00 - 23:00

09:00 - 23:00

09:00 - 23:00

09:00 - 23:00

11:00 - 23:00

ZAVÍRACÍ DEN

Provoz kuchyně

Pondělí 

Úterý

Středa

Čtvrtek

Pátek

Sobota

Neděle

ZAVÍRACÍ DEN

10:30 - 21:00

10:30 - 21:00

10:30 - 21:00

10:30 - 22:30

11:00 - 22:30

ZAVÍRACÍ DEN

Ubytování:
Jiří Zadrobílek
+420 602 336 724

jizapa@seznam.cz

Restaurace a bar:

ADZAPA s.r.o.

Bratří Štefanů  1129/44,

Slezské Předměstí,

500 03 Hradec Králové

IČ:28828216

lo.png

© 2019 Penzion & Drink Club Restaurant